четвртак, 4. јун 2009.

Službena pravila uličnog basketa "3 na 3"

1. Svaki tim ima 3 igrača na prijavi za učešće. U slučaju povrede tj. nemogućnosti igrača da nastavi igru, susret se nastavlja "2 na 2", (iz protivničke ekipe jedan igrač sporazumno napušta igru sa mogućnošću da yamijeni saigrača). Svaka ekipa ima mogućnost da prijavi jedno službeno lice na klupi.

2. Prijavna lista se ne može mjenjati. Nakon prvog meča na turniru (takmičenju), diskreciono je pravo organizatora da odobri, ili ne, zahtjev za promjenu ili dopunu. Promjene nisu dozvoljene ni nakon timskog plasmana na turniru. Svi igrači moraju imati identifikaciju. Organizator zadržava pravo da diskvalifikuje svakog igrača ili tim koji koriste neprijavljene igrače , neovlaštene zamjene, pogrešne informacije ili se nesportski ponašaju.

3. "Zakucavanje" je dozvoljeno samo u zvaničnim utakmicama. Bilo ko da "zakucava" u nezvaničnoj situaciji (zagrijavanje i sl.) biće diskvalifikovan za buduće učešće na takmičenju.

4. Svaki igrač mora potpisati, prijaviti eventualno odustajanje, ali samo prije utakmice.

5. Na početku igre i u produžetcima podbacivanjem se određuje posjed lopte.

6. Lopta mijenja posjed nakon svakog poena, (ne može se postići pogodak i izvesti lopta).

7. Lopta treba da se izvede poslije svake promijene posjeda. Greška u izvodjenju rezultira gubljenjem posjeda lopte. Izvođač mora pronaći (posredno) primača, čija su oba stopala iza linije za 2 poena.

8. Lopta mora biti provjerena od sudije i treba proći od saigrača da bi igra počela.

9. Poslije svake 1. greške, a prije sedmog timskog faula, lopta se uvodi u igru sa sredine terena.

10. Šut iza linije za dva poena vrijedi 2 poena. Oba stopala šutera moraju biti jasno iza linije za dva poena.

11. Sve utakmice se igraju do 16 poena. Pobijednik je onaj sa jednim ili više poena prednosti, ili se igra do vremenskog ograničenja, 16 min. a pobijednik je ona ekipa koja je u vođstvu.

12. Ograničenje napada je 24 sek. Nepoštovanje istog je gubitak posjeda lopte. Ako se nepoštovanje nastavi, sat se zaustavlja dok ga ne startuje sledeće dodavanje. Na poslijetku se susret prekida i obje se ekipe diskvalifikuju.

13. Svakom timu se dozvoljava (2) tajm - auta (2x40 sec). Tokom njihovog trajanja sat se ne zaustavlja, osim ako se tajm - aut traži u posljednje tri minute susreta. Tajm - aut se traži iz igre ili sa klupe, od sudija ili "zapisničkog stola". Sat se zaustavlja u slučajevima nepredviđenih događaja tokom utakmice.

14. Nakon isteka 16 minuta, ako je rezultat nerješen, timovi igraju produžetak "Iznenadna smrt".

15. Produžetak nema vremenski limit. Kada jedna ekipa postigne tri poena postaje pobijednik.

16. Granice terena variraju od slučaja do slučaja. Organizator precizira dimenzije.

17. Sudije primjenjuju pravila uličnog basketa (sude).

18. Sudije, monitori, zapisničari registruju svaku timsku grešku ekipa, u zapisnik. Za prvih 6 ličnih grešaka, prilikom šuta ili ne, lopta je osvojena od tima nad kojim se načinjen faul, i izvodi se sa sredine terena. Počevši sa sedmim faulom, faulirani igrač izvodi jedno slobodno bacanje. Nakon slobodnog bacanja lopta mjenja posjed, bez obzira da li je, ili nije bacanje bilo uspiješno. Počevši sa 13 timskim faulom, faulirani igrač izvodi jedno slobodno bacanje. Ako je slobodno bacanje uspješno izvedeno, lopta mjenja posjed. U suprotnom ne mijenja posjed.

19. Ako je igrač fauliran prilikom šuta, i ako postigne koš, pogodak se priznaje, lopta mjenja posjed, a faul se registruje u timski prekršaj.

20. Flagrantni, tehnički ili kontinuirani namjerni prekršaji, rezultiraju isključenjem igrača počinioca. Ekipa se kažnjava jednim slobodnim bacanjem i gubitkom posjeda lopte. Igrač koji dobije tehničku grešku izlazi iz igre i njegov tim se kažnjava jednim slobodnim bacanjem, može se vratiti u igru kad oba tima ukupno postignu 4 poena, od momenta kada je napustio igru. Svako ko je umješan u udaranje ili fizički obračun, iz bilo kog razloga, biće isključen iz igre i turnira. Organizator zadržava prava na dodatne sankcije.

Dodatak za pravilo br 5
- U slučaju ,,mrtve lopte“, nakon podbacivanja, ekipa koja osvoji loptu, mora izvesti iza linije za dva poena (oba stopala iza linije).

Dodatak za pravilo br 6
- Lopta se uvodi u igru ispod koša (bez uručivanja od strane sudije), nakon ubacivanja lopta mora da se nađe iza linije za 2 (dva) poena (posredno).

Dodatak za pravilo br.7
- Ekipa koja je u napadu uputila loptu na koš ima pravo, ako uhvati, da nastavi napad bez iznošenja lopte van linije 6,25 m. Ekipa koja je odbranila napad, po dolasku u posjed lopte mora organizovati napad tek poslije iznošenja lopte iza linije dva poena (s oba stopala).

Dodatak za pravilo br.18
- Počevši sa 7. (sedmom) timskom ličnom greškom, prilikom šuta za dva poena, faulirani igrač izvodi jedno slobodno bacanje. Ukoliko je uspješno, izvodi i drugo, nakon koga lopta mjenja posijed. Ukoliko je prvo slobodno bacanje neuspješno, lopta mijenja posjed. Nakon 12-tog timskog faula, prilikom šuta za dva poena, faulirani igrač izvodi dva slobodna bacanja bez obzira da li je, ili nije, prvo bilo uspješno. Ukoliko je bar jedno slobodno bacanje uspješno izvedeno, lopta mijenja posjed, ako nije iskorišteno, lopta ne mijenja posjed.

- Prilikom izvođenja slobodnih bacanja, lopta mora dotaknuti obruč. Sankcija je promjena posjeda lopte.

Нема коментара:

Постави коментар